Groot Landelijk Event

Ziektebeleving van patiƫnten met een andere culturele achtergrond

Parallelsessie 22 april: 15.00 - 15.30 uur

drs. Hanadi Saeed, arts in Syrië, theorie in Nederland gehaald, ze wacht op co-schap lopen, sleutelpersoon Vluchtelingenwerk
drs. Marjan Mensinga, trainer/adviseur Pharos, SPV/POH en GGz Indigo

Mijn naam is Hanadi Saeed, ik ben 45 jaar. In Syrië was ik huisarts. Mijn werkervaring als arts is 12 jaar , heel wat ervaring dus! Ook had ik in Syrië een eigen praktijk als verloskundige. Ik ben gevlucht hier naar toe en woon hier al 6 jaar. Momenteel ben ik bezig met het erkennen van mijn diploma. Ook heb ik 2 jaar als vrijwilliger bij Pharos gewerkt op de Facebookpagina ‘Syriers gezond’. Daarnaast ben ik een sleutelpersoon. Dat houdt in dat je als mediator staat tussen de statushouders en hun gemeenten. Sinds 2019 heb ik een AED diploma gehaald.

Marjan Mensinga is trainer/adviseur bij Pharos 19 jaar, medisch antropoloog, SPV Indigo/Utrecht 21 jaar, POH GGZ 7 jaar, (2 banen en 3 werkplekken)

 

 

 


Op 1 februari 2021 had 24,7% van de Nederlandse bevolking een migratie achtergrond, 10% westerse migranten en 14,7% niet-westerse migranten (bron: CBS). Sommige, vooral niet-westerse migranten, kunnen een heel andere beeld bij hun ziekte hebben, of soms ook een heel andere oorzaak dan bij de westerse diagnose hoort. In deze sessie gaan we in op verwachtingen die mensen van zorgverleners kunnen hebben en wat zij denken dat er met hen aan de hand is en hoe je daar mee om kunt gaan.

Leerdoel:
Praktijkondersteuners en verpleegkundigen hebben een beeld over wat ze kunnen verwachten van patiënten met een niet-westerse achtergrond.