Groot Landelijk Event

Hart & Hormonen: Fit de overgang in!

Parallelsessie 22 april: 13.30 - 14.00 uur
Parallelsessie 20 mei: 20.15 - 20.45 uur

dr.Janneke Wittekoek, cardioloog, HeartLife Klinieken, Utrecht

Janneke Wittekoek is cardiologe, gezondheidswetenschapper en oprichtster van de HeartLife Klinieken in Utrecht. Ze volgde haar opleiding in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en heeft langere tijd in het buitenland gezeten om zich verder te specialiseren in preventie van hart- en vaatziekten.

Janneke schreef een proefschrift over genetische en biochemische risicofactoren voor hart en vaatziekten. Daarnaast heeft zij een bijzondere interesse in het vrouwenhart en schreef zij het diverse boeken; “Het Vrouwenhart ,“ Het Vrouwenhart werkboek”, “Healthy Heart” en haar meest recente boek “Hart & Hormonen”. Ze treed regelmatig op in de media, schrijft columns voor oa VROUW en het blad RunningNL en geeft wekelijks lezingen voor publiek en professionals over gezondheid, leefstijl en natuurlijk het (vrouwen)hart. In haar kliniek biedt ze cardiologische zorg altijd in combinatie met actieve leefstijlbegeleiding. 

In mijn spreekkamer zie ik vaak vrouwen in de overgang die echt op een kruispunt staan: gaan ze ouder worden met een trektocht door medisch Nederland met allerlei klachten en kwalen? Of gaan ze nu heel hard aan zichzelf werken, hun leefstijl verbeteren en weer gezond en fit worden zonder medicijnen. Het is schrijnend hoeveel vrouwen we zien die in slechte lichamelijke conditie zijn en overgangsklachten of klachten van hart en bloedvaten hebben. Als je bedenkt dat tachtig procent van de hart en vaatziekten het gevolg is van een verkeerde leefstijl, dan is het niet zo gek dat meer dan helft van de patiënten die aan het bureau van een cardioloog zit hartklachten heeft die het gevolg van een verkeerde leefstijl zijn. Het is vaak een combinatie van risicofactoren die er voor zorgen dat vrouwen klachten krijgen. Het begint heel sluipend.... en meestal rond het vijftigste levensjaar, een belangrijke leeftijd!

Leerdoelen:
-Het effect van de overgang op cardiale risicofactoren.
-Wat is het verschil tussen obstructief en functioneel vaatlijden.
-Oestrogenen en endotheelfunctie.
-Leefstijladviezen voor de vrouw in de overgang.
-CVRM protocol in de overgang!