Groot Landelijk Event

Een dosisaerosol zonder teller, dat kan echt niet meer

Parallelsessie 22 april: 13.30 - 14.00 uur

drs. Gerrit van Ommeren, apotheker, Apotheek Oog in Al te Utrecht

GJ (Gerrit) van Ommeren is sinds 1980 apotheker in Apotheek Oog in Al te Utrecht. Hij was o.a. voorzitter van de LAN-werkgroep die de inhalatieprotocollen en inhalatorgebruik.nl ontwikkelde. Samen met Geert Kerssies bedenker van de CountAir waarbij is samengewerkt met het Longfonds.

 

 

 

Veel dosisaerosolen hebben geen teller. Gebruikers weten daarom vaak niet wanneer de dosisaerosol leeg is. Dat geeft onzekerheid. Er is nu een oplossing, de CountAir. En dat is nodig ook, want door te inhaleren met een lege teller komen longpatiënten in de problemen. Ze doen o.a. vaker een beroep op de spoedeisende hulp. Een teller is net zo belangrijk volgens de richtlijnen als een voorzetkamer. Maar een teller ontbreekt vaak. In die leemte voorziet de CountAir en de OptiChamber + CountAir. Hoe werkt die universele teller? Wat zijn de ervaringen?

Leerdoel:
Een dosisteller is een noodzakelijk hulpmiddel bij gebruik van inhalatoren. De vraag ‘hoe controleert u of uw inhalator leeg is’ hoort in elk instructiegesprek thuis.