Groot Landelijk Event

Aanmelden

22 april parallelsessie 13.30 - 14.40 uur

Tijdens deze parallelsessie heb je de keuze uit de volgende sessies: 

Klinisch redeneren door verpleegkundigen in de eerstelijns zorg

dr. Ria den Hertog MSc in Nursing, MSc in Educational Sciences, hoofddocent/onderzoeker, Christelijke Hogeschool Ede

 

Het stellen van verpleegkundige doelen in de eerstelijns zorg kan worden vereenvoudigd door dit methodisch aan te pakken. Een aantal methoden wordt kort uitgelegd en we gaan oefenen met klinisch redeneren aan de hand van een authentieke casus.


Hart & Hormonen: Fit de overgang in!

dr. Janneke Wittekoek, cardioloog, HeartLife Klinieken, Utrecht

 

 

In mijn spreekkamer zie ik vaak vrouwen in de overgang die echt op een kruispunt staan: gaan ze ouder worden met een trektocht door medisch Nederland met allerlei klachten en kwalen? Of gaan ze nu heel hard aan zichzelf werken, hun leefstijl verbeteren en weer gezond en fit worden zonder medicijnen. Het is schrijnend hoeveel vrouwen we zien die in slechte lichamelijke conditie zijn en overgangsklachten of klachten van hart en bloedvaten hebben. Als je bedenkt dat tachtig procent van de hart en vaatziekten het gevolg is van een verkeerde leefstijl, dan is het niet zo gek dat meer dan helft van de patiënten die aan het bureau van een cardioloog zit hartklachten heeft die het gevolg van een verkeerde leefstijl zijn. Het is vaak een combinatie van risicofactoren die er voor zorgen dat vrouwen klachten krijgen. Het begint heel sluipend.... en meestal rond het vijftigste levensjaar, een belangrijke leeftijd!

 

De juiste zorg op de juist leefstijlplek

dr. Nynke van der Zijl, huisarts en hoofd medisch team Keer Diabetes2 Om, Medisch Centrum te Cleeff

 

 

Leefstijl speelt een grote rol bij veel chronische aandoeningen en krijgt daarom steeds meer aandacht in de gezondheidszorg. Er zijn inmiddels veel verschillende soorten leefstijlinterventies beschikbaar waar je als zorgverlener je patiënten naar toe kan verwijzen. Maar hoe weet je wat voor die patiënt de juiste zorg is? Welke patiënt is geschikt voor Keer Diabetes2 Om en wie past er goed bij bijvoorbeeld de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)? Tijdens deze bijeenkomst bespreekt Nynke van der Zijl (huisarts en hoofd medisch team KDO) de lange termijn data van Keer Diabetes2 Om van Stichting Voeding Leeft (gepubliceerd in de BMJ 2020). Ook bespreken we hoe de verschillende patiëntengroepen reageren op de interventie op basis van de huidige data (meer dan 3000 deelnemers). Tot slot delen we in deze workshop een overzicht van verschillende leefstijlinterventies zodat we de patiënt helpen met de juiste zorg op de juiste plek.


Een dosisaerosol zonder teller, dat kan echt niet meer

drs. Gerrit van Ommeren, apotheker, Apotheek Oog in Al te Utrecht

 

 

Veel dosisaerosolen hebben geen teller. Gebruikers weten daarom vaak niet wanneer de dosisaerosol leeg is. Dat geeft onzekerheid. Er is nu een oplossing, de CountAir. En dat is nodig ook, want door te inhaleren met een lege teller komen longpatiënten in de problemen. Ze doen o.a. vaker een beroep op de spoedeisende hulp. Een teller is net zo belangrijk volgens de richtlijnen als een voorzetkamer. Maar een teller ontbreekt vaak. In die leemte voorziet de CountAir en de OptiChamber + CountAir. Hoe werkt die universele teller? Wat zijn de ervaringen?