Groot Landelijk Event

15 juni parallelsessie 20.15 - 20.45 uur

Tijdens deze parallelsessie heb je de keuze uit de volgende sessies: 

Palliatieve zorg

drs. Sander de Hosson, longarts, Wilhelmina Ziekenhuis, Assen

 


Palliatieve zorg is een belangrijk vakgebied en staat steeds meer in de belangstelling. In deze webinar zal Sander de Hosson, longarts in het WZA ingaan op de basisprincipes van de palliatieve zorg en het snijpunt tussen over- en onderbehandelen bij patienten die niet meer beter zullen worden.Interdisciplinair samenwerken in de wijk

drs. Annemieke Pungu - Wibbelink, Opleidingscoördinator POH en onderzoeker werkplaats sociaal domein
Christelijke Hogeschool EdeAls POH ben je een spil in de zorg rondom mensen met complexe problemen op meerdere leefdomeinen, denk bijvoorbeeld aan een thuiswonende oudere met beginnende dementie. Intensieve samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals is nodig om tot goede ondersteuning te komen. De CHE werkt samen met Gemeente Ede en zorg- en welzijnsorganisaties aan Gezonde Wijken Ede. Vanuit het concept Positieve gezondheid willen we gezondheid en welzijn bevorderen bij Edenaren. Het gaat daarbij niet alleen om de lichamelijke kanten van gezondheid, maar ook om welbevinden, eigen regie, veerkracht, participatie en zingeving. Dit uitgangspunt daagt professionals uit het zorg- en sociaal domein uit om breder te kijken dan hun eigen expertisegebied. Wat is hiervoor nodig? Hoe ziet deze interdisciplinaire samenwerking eruit? En wat vraagt dit van de POH?De rol van eiwit en beweging bij het behoud van spiermassa en spierkracht (focus of leeftijd 50+)

dr.ir. Hinke Kruizenga, diëtist-onderzoeker, projectleider expertisecentrum Voeding & Beweging

 


Bij het ouder worden nemen spierkracht en spiermassa langzaam af. Hoe kun je dit zoveel mogelijk beperken door middel van voeding en beweging?

 

Nieuwe geneesmiddelen in de eerste lijn

Marloes Dankers MSc, apotheker/adviseur, Instituut Verantwoord Medicijngebruik

 


Er zijn een aantal nieuwe geneesmiddelen op de markt bij veelvoorkomende aandoeningen in de huisartsenpraktijk. In deze sessie gaan we het hebben over de toegevoegde waarde van nieuwe geneesmiddelen in de eerste lijn. Dit gaat bijvoorbeeld over nieuwe geneesmiddelen bij diabetes mellitus type 2 (DM2), hartfalen, obesitas en migraine. We bespreken de voors en tegens van deze middelen en gaan in op het bepalen van de toegevoegde waarde ten opzichte van bestaande behandelingen. Ook kijken we vooruit naar middelen die er in de nabije toekomst aankomen.

 

Depressie? Burn-out? Dementie op jonge leeftijd! Het belang van vroegsignalering.

Dennis van de Veen MSc, gezondheidszorg-psycholoog en promovendus

 

Bij dementie wordt vaak gedacht aan geheugenproblemen en komt bij ongeveer 250.000 mensen voor in Nederland. Wanneer iemand jonger is dan 65 jaar staan andere problemen vaker op de voorgrond, zoals veranderingen in gedrag en stemming. Vaak denken mensen dat een depressie of burn-out speelt, maar bij ongeveer 12.000 mensen is er sprake van dementie op jonge leeftijd. Het lastig herkennen en daardoor moeilijk passende hulp bieden zorgt voor irritatie en onzekerheid bij deze jonge mensen en hun mantelzorgers. Hoe kun je eerste signalen herkennen en deze mensen helpen?